Comentaris
En aquest apartat trobareu un recull d'articles de premsa i altres relacionats amb la feina den Bartomeu Bennàssar.
BARTOMEU BENNÀSSAR I L’ÈTICA PARVA
Bartomeu Bennàssar (Felanitx, 1937) és capellà, doctor en teologia moral i una una de les veus més preclares i autoritzades de Mallorca tot i la humilitat amb què transmet les seves reflexions i la timidesa amb la que les propaga. És autor d’una cinquantena de llibres entre assaig, poesia i textos teològics, dels que se n’ha de destacar necessàriament “Procés al turisme: turisme de masses, immigració, medi ambient i marginació a Mallorca (1960-2000)”. Aportació profunda, meticulosa i prou assenyada, capital per entendre la realitat social, econòmica, cultural i política de l’illa dels darrers cinquanta anys.
Afectat per la síndrome de Sézary des del 2005, ha dietaritzat la malaltia, procés del qual n’han sorgit tres publicacions editades per Lleonard Muntaner: “Des de la finestra del càncer. Diari d’un Sézary (2005-2007)”; “A l’aguait de la vida. El càncer per la finestra (Diari 2007-2009)” i “Teràpia de resistència. Societat, església, política… i càncer (2009-2011)”.
L’any 2013 publicà “L’humor nostre de cada dia… en càpsules”, una repassada en forma de sentències “a la realitat present –no és un bon present-“ que “amenaça de ser futur”. 592 reflexions fetes i dites amb tot el sentit i el màxim humor, expressades amb coneixement i amb causa, que obren encletxes a la densa opressió que es vol imposar arreu. L’any següent, 2014, seguint aquesta llinya, edita “Convit a beure… a glops”, 658 consideracions més per mirar de fer llum, i ara presenta “Ètica parva… amb quatre mots de la veritat”.
Diu Bennàssar en l’entrada d’aquest recull que “Aquests mots de (la) veritat poden alliberar pors, activar un estat mental positiu i alguna vegada suggerir -només insinuar- un somriure. O somriures còmplices. També quan no se temen les paraules, se les estima i se pot dir tant i divertir molt amb elles. Una ètica “parva” no és una “etiqueta”, ni una ètica de/per a pàrvuls. Pot ser mínima en l’intent d’encabir-hi tothom en el punt de partida. Ens dóna un conjunt d’actituds bàsiques humanes [...] Tot per mirar, pensar, educar i programar una política, una pastoral i una espiritualitat d’una altra manera”.
Els llibres d’idees i d’aportacions a la pensada no solen ocupar cap espai destacat en els prestatges de les llibreries, raó per la qual solen passar molt de puntes per les llistes de les novetats. Si, a més, són autoeditats, com aquest, el perill que passin absolutament desapercebuts augmenta fins a l’infinit. I són textos necessaris, clar; imprescindibles en una societat on tot és líquid -o es liqua- i, per afegitó, es liquida amb una rapidesa de vertigen.
Aquesta nova aportació de Bartomeu Bennàssar a la generació de raonaments és un veritable torcebraç amb la paraula, amb la dialèctica i amb totes les figures retòriques que ajuden a aclarir, a deixar clar, allò que vol dir: “De cop -quin cop!- he caigut que l’occident podria ser també una societat occidora”.
És Bennàssar mateix qui en la sentència 312/1562 diu: “Jugar amb les paraules, per descobrir-hi llums i ombres, significats i emprenyadures, es pot considerar en literatura un art menor. Com s’ho farien -deman- els cultivadors de l’art major si no con-jugassin els verbs; en el fons i en la forma, en el temps i en la persona, juguen”. Per tant, es tracta d’un joc magistral -de mestre- amb el sons dels mots i tot per emfasitzar la reflexió: “Cultura, cultura, cultura: és la manera millor -l’única- de no mostrar el cul, de no fer el ridícul”. I sense perdre mai de vista “La sàvia saba de la Humanitat”.
És bo de fer, davant l’allau de cavil·lacions bennassarianes, caure en la temptació de reproduir-ne un bon enfilall per palesar els estilets d’ironia, el cops d’humor -dolcet i sulfúric a parts iguals- i les veritables pedrades al viu de totes les hipocresies i buidors que es condensen en aquesta “Ètica parva…”. Basta bé, però, aquest qüern:
“Ajocau-vos, és a dir, posau-vos a joc i, si voleu, a dormir. Són molts més els qui miren que els qui hi veuen. Molts més els qui corren que els qui discorren. Molts més els que descansen, que els que es cansen. Més els que llegeixen que els intel·ligents (intus legere, els qui llegeixen dintre). Més els envejosos que els envejables. Més els apressats que els diligents o promptes”.
“Quina llibertat tenen els pobres? Ni la de cagar-se, de paraula o d’obra, en tu, en mi, en el món, en Déu, puix no els ha entrat res per la boca”.
“Un minut de silenci pel silenci sepulcral dels morts assassinats? Per a què silenci quan falten crits?”.
“Rentar la cara del poble amb asfalt és tot un símbol de la neteja popular”.
Que corri -i molt!-, aquesta indispensable “Ètica parva… amb quatre mots de la veritat”, per poder discórrer i descórrer tants vels de fatuïtat, beneiteria i corrosió que ens entelen el mirar i les pensades.
POÈTICA PAT-ÈTICA
de Bartomeu Bennàssar*
Just a punt d'encetar l'Advent, temps de recomençar, de preparació i d'expectació, en Bartomeu Bennàssar ens fa arribar un missatge imprès -ja s'ha fet costum- a ma-nera de "felicitació" pel Nadal que s'acosta. Els missatges d'En Bennàssar no són in-nocus. Tampoc no diria que estan "en-verinats", però sí que porten una càrrega preparada expressament per a trasbal-sar, per a deixondir la ment també- la consciència. Malgrat els informatius ens fan veure a diari la crueltat dels sistemes que ens regeixen, aquesta repetició de fets es-garrifosos -"fets vitals-mortals", com diu l'autor- esdevé rutinària i en comptes d'esperonar i suscitar reaccions, sembla com si propiciés impotència i efectes analgèsics, inductors de la inacció i el conformisme. Mn. Bennàssar, en aquest llibre, com fa en els que l'han precedit des de fa tres anys, ressegueix cronològicament el curs dels esdeveniments des de l'esguart crític-ètic. Ara bé, aquest cop es deixa seduir per una de les seves "debilitats" presenta el pastís en format poètic: "En-forn la mateixa pasta en un altre motio". Vol mostrar-hi "l'an-vers i el re-vers del vers del viure". "Les realitats concretes són sempre pro-vocadores, no ens deixen fugir de 1a radi-ografia social iafecten a fons la biografia personal". Afectar la radiografia perso-nal! És el que hauria de passar arreu, crec que és el que pretén Bennàssar en aquest llibre, car només a través de la im-plicació personal es pot aportar qualque cosa per "denunciar el que calgui i com-prometre el futur". Diu l'autor, amb el joc de paraules que tant li agrada, que la imatgeria que plan-teja, tot i ser fruit de les emocions, no pretén altra cosa que apropar-se a la rea-litat -vetací el caire pa-tètic- per sentir-la desvetllar les malalties per tal de cercar camins de sortida. La producció literària de Bartomeu Ben-nàssar denota sempre la intenció de des-vetllar, de treure a flor de pell malures sentiments, perquè només mitjançant el "drenatge" de les ferides des dels senti-ment sincers de solidaritat es pot assolir 1a conciliació de l'home amb el món.
TOMEU POU *Impres a Gràfiques Llopis. Felanitx 2016.
UN AÑO EN MALLORCA, VERSO A VERSO
Matías Vallés
Ha leído usted decenas de comentarios a favor o en contra, gratuitos los segundos, de las antiestéticas terrazas que proliferan como una pesadilla en los recintos urbanos de Mallorca. Sin embargo, ninguno tan exacto como el siguiente: "Què hi fan/ enmig de carrers places/ aquestes gàbies de plàstic/ per a ciutadans atrapats/ en el visc de foc i pap? / Han ferit -res en diferit- les meves plomes d'ocell en l'aire". Pertenece al libro Po-ètica pat-ètica, de Bartomeu Bennàssar Vicens, victoríoso en su intento de reescribir verso a verso el allo a extinguir. Confirma que el genio habita Felanitx, así que no debes descuidar ninguna obra de creación emitida desde ese municipio. Díscolo por sacerdote, el autor no olvida siquiera el vodevil del palacio episcopal: "Digau-me pastors: quina olor fan les ovelles que pasturau/ a Pastoritx/ De Betlem, de Palau, de Felanitx?"
Prosista por lo social, Bennàssar también arremete patético contra los hoteleros cariacontecidos porque "con la ecotasa nos pegamos un tiro en cada pie", admitiendo que el impuesto supone "pegar-se un tir al peu, que no és el seu» Nos arranca de la "zona de confort» a la que se refiere, para componer un poemario que permite sobrevivir a Mallorca en los tiempos en que «l'imperi de la llei fou la llei de l'imperi». No hurta su compromiso nacional "Poc barram, però molt barruts / Les quatre barres ben esteses/ per barrar el pas; aixecau-les/ i feis d'elles un escut" El título no hace justicia al volumen, y la recopilación precisa de un editor que Bennàssar detesta, porque este excelente regalo de Navidad carece precisamente del patetismo que el autor considera inseparable de su cosmovisión. El compromiso diario, desde noviembre de 2015 a octubre de 2016, le permite deliciosas excursiones escatológicas en "Judes/ no et va trair/ Judes/ no va pair/ l'amor" Al mismo tiempo, se vacuna contra la rabiosa actualidad: "La cara de fàstic de la reina Letizia; Mallorca any rere any, per qüestions o baralles, li sona rara li canvia el nom". Bennàssar se muestra dueño de su tiempo, mientras atiza el debate entre las alas y las raíces. Reclama en la tienda de informática un ordenador. "que cregui més". El vicario que salvaba almas en la Corea palmesana, desmiente su pesimismo empedernido al decretar que la "onfessió d'ignorància/ és ja confessió de fe. Un libro importante, si la palabra conservara algún sentido, porque: "Quan sens arracona en la batalla per l'espai/ es perd la victòria necessària de la vida".
Diario de Malloca. 11-12-2016
"El poder, quan es gestiona en nom de Déu, pot ser especialment perillós"
Pere Antoni Pons,
arabalears.cat, 3 de novembre del 2018
Bartomeu Bennàssar Vicens (Felanitx, 1937), professor i capellà, és un home de molta cultura i d’una diversitat d’interessos enorme. També és l’autor d’una vintena llarga de llibres. El darrer és la compilació de tota la seva Obra poètica (1974-2017), editada per Lleonard Muntaner.
Feis una poesia més reflexiva que lírica.
Escric per veure què hi ha més enllà, perquè no quedem atrapats en la nostra societat plena de murs i de miralls, els quals només ens permeten veure’ns a nosaltres mateixos.
Què és el que menys us agrada de la societat actual?
Som una societat que ha perdut les balances. Aquelles balances que haurien de servir per ser més justos, ara és la pròpia justícia que les ridiculitza. Són unes balances que l’economia ens serveix trucades i que la política no sap utilitzar per descobrir la veritat, la mesura i la vergonya. Escric perquè no vull que la injustícia, la mentida i el cinisme tenguin la darrera paraula.
Hi ha poemes molt ideològics. En un parlau de “les democràcies burocràtiques, financeres-monetàries”.
El lirisme que et fa pujar als niguls per quedar-hi no m’interessa. M’interessa, si de cas, el lirisme que puja als niguls i després baixa a la terra en forma de pluja. Jo escric sense desfer-me del que he estat i encara som: un professor d’ètica i de moral, i un capellà, que vol fer més proper el misteri de l’encarnació.
Vós fa anys que mirau i pensau la realitat mallorquina. Vàreu escriure un llibre titulat Procés al turisme i heu tractat temes com “L’impacte del turisme sobre el món de l’ètica i de les creences a les Balears”. Què en diríeu, del turisme, ara, quan tot s’ha desbocat més enllà de totes les previsions?
Amb Procés al turisme, vaig voler mostrar els efectes negatius del turisme, igual que els prospectes dels medicaments que venen en farmàcies duen les seves contraindicacions. El que anomenam turisme de masses no és el mateix que un turisme visitant, que aprèn del poble on va, que no el colonitza. El turisme visitant tampoc té tant d’impacte damunt del medi ambient, i no afecta tant les condicions laborals i socials dels treballadors. En termes ètics, el turisme de masses perjudica una societat, si no es fa bé.
Als vostres volums de dietaris, que van del 2005 al 2011, expressau sovint una forta disconformitat amb l’Església i la jerarquia catòlica. Quins són els errors més greus comesos per l’Església en temps recents?
S’ha de distingir entre els tres darrers papes. Amb el papa Francesc, l’Església ha retrobat l’esperit del Concili Vaticà II. Igual que a principis dels seixanta, veu que s’ha de posar al dia. Ara ens trobam en una etapa per millorar. Necessitam una recuperació de la modèstia i la humilitat, perquè tot el món del poder -i el poder, quan es gestiona en mom de déu, pot ser especialment perillós- no és el dels Evangelis. El que trobam als Evangelis és l’autoritat com a servei, no com a dominació.
Heu dit que cal distingir entre els darrers papers. Em podeu dir l’opinió que us mereix cada un d’ells?
Joan Pau II venia d’on venia i pensava que posant les forces de l’Església al servei d’un determinat concepte polític podria solucionar els problemes de l’Església, però aviat es va veure que no. En realitat, va ser una espècie de dictador camuflat. Benet XVI era un bon professor. El seu problema és que no va saber integrar l’opinió i els coneixements dels altres, i que quan algú expressava una idea diferent de la seva, ell es mostrava ofès i molest. El papa Francesc és un corrent d’aire fresc que ha entrat dins l’Església. Ell aspira a fer una reforma profunda i des de dedins. Un aspecte important és que el papa creu en les esglésies locals, i això inclou parròquies, diòcesis, petits grups... Sap que és des d’allò local que es duran a terme les grans transformacions. És als llocs petits on hi ha la vida.
I l’Església de Mallorca, quines qüestions ha de resoldre amb urgència?
Les esglésies diguem-ne occidentals necessiten una dutxa de realitat. Han de tenir clar que no es pot continuar edificant res, si no netejam bé el que ja tenim posat. Sense uns bons fonaments, sense uns fonaments nets d’una fe tradicionalista en el pitjor sentit de la paraula, l’edifici no aguantarà. Una altra qüestió essencial és l’autoreferencialitat. La gent no se salvarà per l’Església sinó per Jesús.
Davant la pobresa de molts ciutadans europeus o davant la crisi dels refugiats, què hauria de fer l’Església?
Les religions són un producte de la religiositat, que és part de la condició humana. Quan la religiositat es forja en religions sempre hi ha un perill, però també pot servir per fer que les societats siguin més obertes, justes, dignes i acollidores. Una Europa tancada a les migracions és una Europa perillosament destructiva, no per als que volen venir, sinó per als que hi som. El que toca la porta per entrar té tot el dret de fer-ho. Som nosaltres que hem de decidir si obrim o deixam tancat. Ara bé: hem de tenir clar que les societats que no obrin les seves portes s’empresonen a elles mateixes i s’acaben destruint.
OBRA POÈTICA (1974-2017)
Diari Felanitx, secció "Llibres"
23 de novembre de 2018
Acaba de sortir de la impremta el llibre "Obra poètica (1974-2017)" del nostre paisà i col•laborador Bartomeu Bennàs- sar, sota el segell de l'editor Lleonard Muntaner. El volum recull quatre llibres de poemes apareguts entre 1984 i 2016 ("Així mateix. Quasi poemes", "Petjades i (tre)pitjades II. Quasi pregària", "Els verbs del viure III. Quasi inventari" i " Po-ètica pa-tètica. Anvers i revers del vers del viure"), el llibre inèdit "Po-ètica post-ètica. La post-veritat de l'any 2016- 2017: Rentar-se les mans com si se ren- tàs els peus dels altres", i dues gavelles de poemes: "A Maria", col•laboracions a "corones poètiques" i altres publicacions i "Empremtes", mostra d'altres poemes d'ahir i d'avui.
El volum s'obri amb un pròleg de Damià Pons i Pons i una Nota de l'autor i s'hi mantenen els pròlegs de tots els llibres publicats "perquè el lector pugui situar-se en 1"' espai", però sobretot en el "temps" ben concret canviant de l'autor".
Aquest volum, que aplega tota l'obra poètica, és el bessó de la vessant més intima i personal de Bennàsar. Ja ho deia en unes paraules de justificació del seu primer recull de poemes: "Els poemes són experiència del caràcter crític de la meva identitat cristiana i del caràcter social polític del meu compromís, però també del caràcter lúdic i líric de tota vida”. Són doncs una radiografia personal. Es diu que la poesia és la mateixa vida i que és la recerca de la veritat. Amdós conceptes es compenetren en la condinció personal de Bartomeu Bennàssar [...]